Pmp Sertifikası Sınav Ücreti 2022 ve Tahmini Toplam Maliyet

PMP sertifikası görece pahalı bir sertifika olarak görülebilir. 2021 yılında PMP sertifikası sınav ücreti PMI üyesi olanlar için 405 Amerikan Doları, PMI üyesi olmayanlar için ise 555 Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. PMI üyelik ücreti ise yıllık 129 Dolar. Eğer sınava girmeden önce PMI üyesi olmaya karar verirseniz, bir defaya mahsus olarak vereceğiniz 10 USD'lik başlangıç ücreti ve 15 USD'lik PMI TR Chapter yıllık ücreti ile birlikte toplam sınava giriş maliyetiniz 554 USD oluyor. Bu noktada PMI TR chapter üyeliği zorunlu değil. Ama özellikle PMP sertifikasını aldıktan sonra faydalı olacağı için chapter üyeliğinin de alınmasını tavsiye ediyoruz. Bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde bizim ve tahminimce bütün PMP'lerin tavsiyesi ise önce PMI üyesi olup sonra sınava kaydolmak. Hem maliyetiniz neredeyse aynı, hem de PMI'a bir yıllığına üye olup avantajlarından faydalanabiliyorsunuz.



PMP sınavına girmek için atmanız gereken ilk adım pmi.org sitesine kayıt yapmak. Siteye kayıt olmak tamamen ücretsiz. Sınav başvurunuzu, sertifika işlemlerinizi, PDU kazanım işlemlerinizi bu site üzerinden gerçekleştireceksiniz. Dediğim gibi siteye kayıt olmak ücretsiz ancak PMI üyesi olmak ücretli. Bütün danışmanlar gibi PMI üyesi olmayı biz de öneriyoruz demiştik.

Nedir PMI üyesi olmanın avantajları;

  • Önce PMI üyesi olup, sonra sınav ücretini ödemekle PMI üyesi olmadan sınavı satın almanın bize maliyeti neredeyse aynı. Yani PMI üyesi olmanın mantıklı olmasının birinci sebebi, kaybedeceğimiz hiçbir şeyin olmaması. Ayrıca ilk sınavda başarılı olamazsanız, sınava ikinci kez girmek PMI üyeleri için daha uygun bir maliyetle mümkün.
  • PMI üyesi olursanız PMBOK'un yeni versiyonuna ücretsiz olarak ulaşabileceksiniz. Bunun yanısıra fazla sayıda kaynağa sahip olacaksınız.
  • Proje yönetimi süreçlerinde kullanacağınız özelleştirilebilir şablonlara sahip olacaksınız.
  • PMP sertifikasını aldıktan sonra PDU kazanabilmek için PMI üzerinden ücretsiz webinarlara katılabileceksiniz.
  • PMI organizasyonlarına, seminerlerine indirimli katılabilecek ve bu organizasyonları takip edebileceksiniz.
  • PMI'ın yayınlarına ücretsiz ulaşabileceksiniz.

Burada sayamadığım avantajları da mevcut PMI üyesi olmanın. Mali olarak hiçbir şey fark etmediği de düşünülünce üye olmadan sınava girmek çok ama çok mantıksız. Bir kez ücretini ödedikten sonra 1 yıl boyunca PMI üyeliğiniz sürüyor. Bu noktada üyeliğinizi devam ettirip ettirmemek tamamen elde ettiğiniz tecrübe neticesinde sizin vereceğiniz bir karar. Memnun kaldıysanız neden olmasın? PMI üyeliğinin yanı sıra düşünmeniz gereken bir diğer nokta ise PMI TR üyeliği. Bu üyeliği satın almanızı da şiddetle öneriyoruz. Çünkü PMP sertifikasına sahip olduktan sonra PMP dünyasının içine girmeniz yapacağınız en iyi şey olacak. Webinarlar, organizasyonlar, yayınlar, gönüllülük fırsatları gibi çok işinize yarayacak şeyler PMI TR chapter üyeliği ile birlikte geliyor.

Bu zamana kadar bahsettiklerimiz yalnızca sınava giriş ücretleriydi. Aslında sertifikanın değeriyle oranlandığında çok da pahalı değil ama malum döviz kurlarının yükselişinin ardından PMP sınav ve eğitim ücreti Türk vatandaşlarını zorlamaya başladı.


PMP Sertifikası Yenileme Ücreti

PMP sertifikası yenileme ücreti PMI® üyeleri için 60$, PMI üyesi olmayan PMP'ler için 150$ olarak belirlenmiş durumda. PMP sertifikası bir kere sahip olduktan sonra sonsuza kadar ücret ödemeden yahut da bazı şartları sağlamak gerekmeden sahip olunabilen bir sertifika değil. PMP statünüzü korumak için proje yönetimi alanında sürekli aktif olmalı, PMI'ın öngördüğü şartları sağlamaya devam etmelisiniz. Bu yüzden de PMP sertifikası prestijini koruyor diyebiliriz. Sitemizin farklı bölümlerinde bahsedildiği üzere bir kez PMP sertifikasına sahip olduktan sonra pmp sertifikasının 3 yıl geçerliliği bulunuyor. 3 yılı doldurduğunuzda ise PMP sertifikanızı yenilemeniz gerekiyor. Bu üç yıllık süre dolduktan sonra çeşitli aktivitelerde bulunarak PDU kazanıyor, yeterli PDU miktarına ulaştıktan sonra PMP sertifika yenileme ücretini ödeyerek sertifikanızın süresini 3 yıl daha uzatabiliyorsunuz. 

PMP Eğitim Ücreti

Bir diğer maliyet kalemi ise 35 saatlik zorunlu proje yönetimi eğitimi. Biz sitemiz olarak herhangi bir ücretli eğitim, kurs, ücretli kaynak sağlamıyoruz, ancak eğitimlerin niteliği konusunda sizlere tavsiyelerde bulunabiliriz. 35 saatlik bu zorunlu eğitimi PMI onaylı REP'lerden (Registered Education Provider) ücret karşılığında veya diğer kuruluşlardan alabilirsiniz. Üniversitede proje yönetimi dersi almışsanız şanslısınız, çünkü bu da geçerli. Bu eğitimden PMP olma şartları yazımızda bahsetmiştik. 35 saatlik eğitimi ille de PMI onaylı kuruluşlardan almak zorunda değilsiniz. Audit sürecine kalsanız bile eğer içeriğinin PMI uyumlu olduğuna güveniyorsanız ve bunu kanıtlayabilirseniz, gönlünüzü rahat tutun. Bunu söylememizin sebebi REP alternatifi olan eğitimlerin çok daha uygun fiyatlara temin edilebilmesi. Burada tabi eğitimi İngilizce mi Türkçe mi alacağınız da bir faktör. Çünkü, Türkçe verilen eğitimler daha sınırlı sayıda ve dolayısıyla daha eğitim ücreti daha fazla. Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak 35 saatlik eğitim, 100 tl ve 2000 tl arasında bir maliyet oluşturabilir. 

Tabi sınavı geçmeniz için bu 35 saatlik eğitim yeterli olmayacak. Bu noktada ek bir eğitim alabilir veya kendinize güveniyorsanız bulduğunuz kaynaklardan kendiniz çalışarak konulara hakim olabilirsiniz. Alacağınız bu ek eğitimlerin de belli bir ücreti olması olası. Bu alandaki ücret skalası oldukça geniş.

Bir diğer maliyet kalemi ise PMP hazırlık kitapları. Örneğin PMP hazırlık aşamasında tek Türkçe kaynak olan Head First PMP Türkçe'ye yaklaşık 250 tl ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz. Kaynak önerilerimiz bir başka yazımızın konusu olacak ancak burada tavsiyem Türkçe kaynak arıyorsanız, bunun dışında PMP uyumlu olduğunu iddia eden kitaplara itibar etmeyin. O kitapları alacaksanız da PMP sınavına hazırlık amaçlı değil genel kültür amaçlı alın. 

Bir diğer maliyet kalemi ise PMP deneme sınavları ve soru bankaları. Sınavı geçebilmek için binin üzerinde soru çözmeniz gerektiği düşünüldüğünde özellikle sınavı Türkçe dil destekli olarak alacaksanız soru bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. İngilizce olarak sınavı alacaksanız, kaliteli soru bulmak için birtakım harcamalar yapmak zorunda kalabilirsiniz. Burada size önerim uçuk fiyatlarda satın alım yapmamanız. Mesela yaptığım araştırmalarda 50 örnek sorunun ücretinin 50 tl, 100 tl gibi rakamlar olduğunu gördüm. Oysa onun yerine 250 tl ücret karşılığında Head First PMP Türkçe hazırlık kitabı satın alsanız hem yaklaşık 400 Türkçe soruya sahip olur hem de bir hazırlık kaynağınız olur. 

Bütün bunlar hesaba katıldığında tamamen sizin tercihlerinize bağlı olarak 600 dolar ile 1500 dolar arasında bir PMP sertifikasyon süreci maliyetiniz olacak. Bu noktada PMP olma sürecinin ilk adımı olarak detaylı bir maliyet planı oluşturmanızı öneririm. PMP sertifikasına sahip olmak birçoğumuz için kesinlikle ucuz olmayacak; ancak bence her şey tamamlandığında bu sertifikaya sahip olmak bütün bu maliyete ve ödediğiniz ücretlere değecek.

PMP Sınav Tarihleri

PMP Sınav ücretini ödedikten sonra PMP sınav tarihini ise siz seçiyor olacaksınız. Tabi seçebileceğiniz sınav tarihi sınav merkezi uygunluğuna göre, dönem yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak; online PMP sınavı söz konusu olduğunda sınav tarihi seçimi konusunda eliniz çok daha güçlü olacak.