İş Kırılım Yapısı ve WBS Sözlüğü Nedir?

İş Kırılım Yapısı - WBS Nedir?

İş Kırılım Yapısı (WBS), projelerin karmaşık ve çok basamaklı yapısını yönetebilmek için kullanılan bir yöntemdir. Daha anlaşılır bir söyleyişle, iş kırılım yapısı projeyi daha yönetilebilir kılmak için parçalara ayırma yöntemidir. Projelerin fazlarını veya çıktılarını parçalara bölüp, bu parçalar üzerinden projelerin planlanmasını, yürütülmesini ve kontrolünü kolaylaştırmak için izlenen oldukça faydalı bir yoldur. İş kırılım yapısını, organizasyon yapısı benzeri, hiyerarşik düzende kademelendirilen ve projenizi daha küçük ve daha yönetilebilir parçalara bölen bir gösterim şekli olarak düşünebiliriz. 



İş kırılım yapısından detaylı olarak bahsetmeden önce, ayrıntılı bir eğitim almak gibi bir amacınız varsa pluralsight'ın kapsam yönetimi kursunu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bu kurs kapsamında yaklaşık 49 dakikalık bir iş kırılım yapısı eğitimi de mevcut. 




İş kırılım yapısı, proje kapsamında tanımlanan işin yüzde 100'ünü kapsamak zorundadır. Aynı zamanda iş kırılım yapısında yer alan bütün iş, proje kapsam bildiriminde yer alan işlerle birebir örtüşmek durumundadır. Proje kapsam bildirimi gibi iş kırılım yapısı da proje ekibi ve anahtar paydaşlar tarafından üzerinde anlaşmaya varılmış, onaylanmış bir kapsama sahiptir. Proje kapsam bildirimi ve iş kırılım yapısı sözlüğü ile birlikte kapsam temel çizgisini oluşturur

İş kırılım yapısı, proje fazlarının veya çıktılarının yönetilebilir bir iş paketi elde edilinceye kadar ayrıştırılması sonucu elde edilir. İş kırılım yapısında yer alan en küçük seviye iş paketi seviyesidir.


Süreç Kırılım Yapısı Nedir?

İş kırılım yapısı temeli itibarı ile ortaya çıkarılan çıktı ile ve teslimatla ilgilenir. Bu yüzden elde edilen işler somuttur. Süreç kırılım yapısı oluştracağımız zaman ise bu somut teslimatların yanısıra, "nasıl?" sorusunu daha çok kullanmak ve süreçleri nasıl sorusu ile ayrıştırmak gerekir. Bu yaklaşımda da her bir fiilin bir sonucu olmalıdır. Bu sonuçlar birleştiğinde bir üst sonucu ve bir üst seviye çabayı oluşturur.

İş Kırılım Yapısı (WBS) Sözlüğü Nedir?

WBS sözlüğü ana iş kırılım yapısının içeriğine yönelik detaylar barındıran destekleyici bir dokümandır.

Bu detaylar yapılan işin tanımı, tanıtım kodu, kalite gereksinimleri, kabul kriterleri kilometretaşı listesi, zaman çizelgesi, maliyet tahminleri, gerekli kaynaklar, kontrat bilgisi ve o iş paketinden sorumlu kurum yada kişilerin bilgisi olabilir. WBS Sözlüğündeki bilgilerin çoğu İş Kırılım Yapısının Oluşturulması süreci esnasında değil, diğer süreçlerin bir çıktısı olarak oluşturulmuştur.

İş Kırılım Yapısı (WBS) sözlüğü birçok sürece girdi oluşturur ve iş kırılım yapısı ve kapsam bildirimi ile birlikte kapsam temel çizgisini oluştururlar.

Proje yönetim planında grafikle gösterildiği için, haliyle iş kırılım yapısı üzerinde yazısal anlamda detay bilgilere yer verme şansımız bulunmuyor. Bu yüzden de İş kırılım yapısı (WBS) sözlüğüyle bilgileri grafik içine sığdırma kısıtımız olmadan her bir iş paketine ait detay bilgileri ayrı bir dokümanda barındırabiliyoruz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kapsamın Kontrolü


Yorumlar:

1. jrpmp.   20.01.2021
Teşekkür ederim, güzel açıklanmış. İş kırılım yapısını ve WBS sözlüğünü bir bütün olarak düşünebiliriz. Çoğu zaman teorinin anlaşılmasında zorluk çekmiyoruz ancak iş uygulamaya gelince tıkanıyoruz. Şöyle iş kırılım yapısının sıfırdan oluşturulduğu workshoplar düzenlense ne güzel olur diye düşünüyorum. 

2. a.d.  04.02.2021
Öyleyse iş kırılım yapısını ve WBS sözlüğünü bir bütün olarak görebiliriz gibi geliyor bana. Her ne kadar proje kapsam bildirimi ile birlikte kapsam temel çizgisini oluştursalar da, kapsam bildiriminden biraz daha farklı bir ikili bu ve birbirlerini daha tamamlayıcı roldeler. İş kırılım yapısı ve WBS sözlüğü örneği bekliyoruz sizlerden. İnternette araştırıp anlaşılır bir şablon bulunamıyor.

3. Technob. 10.2.2021
İş kırılım yapısı (WBS) nedir dendiğinde aklıma şunlar geliyor. WBS eşittir proje yönetim planıdır. İş kırılım yapısı eşittir kapsam diyebiliriz. Ama yazınızdan anladığım kadarıyla yalnızca proje kapsamının bir parçası. Ne kadar önemini korusa da onun kadar önemli olan birden fazla husus var. Teşekkür ederim bilgi için.

4. Ahmet  04.03.2021
İş kırılımını belirlemek proje ekibinin ve proje yöneticisinin ustalığını da gösteriyor. Temel nokta iş kırılımında yer alan bütün iş paketlerinin bir araya getirildiğinde açıkta kalan çalışma bulunmaması.

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *