PSM I Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

Yıllar geçtikçe proje yönetimi trendleri değişiyor. Projenin tamamlanmasından ziyade proje sonunda projenin organizasyona kattığı kısa ve uzun vadeli değer, sonuç odaklı bir şekilde ele alınıyor. 

Geçmişte çok daha fazla yaygın olan ciddi bir planlama aşamasının ardından katı bir kapsam bildirimi ile sıkı bir değişiklik kontrolü uygulanan projeler sürekli değişen çevresel ve organizasyonel şartlara uyum sağlayabilen, gerçekçi bir yaklaşımla değişimi kucaklayan, değer yaratmaya odaklanan çevik yaklaşımlara bırakıyor yerini. Özellikle yazılım sektörünü kasıp kavuran çevik trend, günümüzde yazılım dışı sektörleri de eşit derecede etkilemeye başladı. Bu sürecin sonucunda da “Çevik (Agile) Yazılım Geliştirme Manifestosu” yayınlanarak çevik yaklaşımın ilkeleri belirlenmiş oldu.

Geleneksel proje yönetimi yaklaşımını temel alan sertifikasyon programları bile kendilerini yenileyerek daha çevik olmaya başladı. Tabi bu durum geleneksel proje yönetimi yaklaşımının geçerliliğini sona erdirmedi. Yalnızca daha etkin uygulanan uyarlama süreçleriyle projelerin kendisine en uygun olan yaklaşıma göre yürütülmesi hususu önem kazandı.

  Scrum Nedir?

Scrum; çevik proje yönetimi yaklaşımlarının yaygın kullanılan bir temsilcisidir. Ortaya çıkış amacı karmaşık süreçleri, tümden gelerek, bütünü parçalayarak yönetilebilir, tekrara dayalı süreçler halinde ele alır. Bunu yaparken de düzenli ve sürekli olarak geri bildirimlerde bulunularak proje hedeflerine sapmalar yaşamaksızın ulaşmayı hedefler. 

PSM 1 (Professional Scrum Master) Sertifikası nedir?

Dünyada ağırlıklı olarak scrum sertifikasyonu, scrum.org ve scrumalliance.org adlı iki farklı organizasyon tarafından gerçekleştirilmektedir.  PSM I sertifikası ise Scrum.org tarafından sağlanan bir sertifika. Scrumalliance sertifikasyonlarına ise daha sonraki yazılarımızda değineceğiz. Buradaki sertifikalandırma mantığında verilen sertifikaların scrum rollerine göre ayrıştırıldığına değinmekte fayda var. PSM I sertifikası ise scrum master rolü için dizayn edilmiş bir sertifika programı.

PSM I sertifikası alabilmek için ise ilk yapmanız gereken şey scrum.org sitesine üye olmak. Üye olduktan sonra PSM I sertifikasyonu için hazırlanmış sınav paketini satın almanız gerekiyor.

PSM I Sertifikası sınav ücreti

PSM I sertifikası sınav ücreti scrum.org tarafından 150 Amerikan Doları olarak belirlenmiş durumda. Sınava girebilmeniz için herhangi bir ön şartı taşımanız beklenmiyor. Bu noktada PSM I sertifikasının başlangıç seviyesindeki adaylar için uygun olduğunu ve ilerleyen seviyeler için PSM II sertifikasyonunun da mevcut olduğunu akılda bulundurmakta fayda var. 

PSM I Sertifikası Nasıl Alınır?

Bu sertifikayı alabilmek için herhangi bir şartı taşımanız gerekmediğine daha önce değinmiştik. PSM I sertifikası alabilmek için sahip olmanız gereken tek şart temel scrum kavramlarını biliyor olmanız. Sınavın zor olduğunu söylemek doğru olmaz. Scrum guide'ı birkaç kez okuyup scrum'ın temeline hakim olduktan sonra sınavı geçmek oldukça kolay.

PMP Sertifikası Nedir?

CAPM Sertifikası Nedir?