CAPM Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

Proje yönetimi sertifikasyonu denince akla ilk olarak profesyonellere yönelik sertifika programları geliyor. Prince 2 ve PMP sertifika programları bunlara en önemli örnekler. Ancak, proje yönetimi alanında yeterli tecrübesi olmayan, PMP sertifikası alma şartlarını karşılamayan adaylar için de proje yönetimi alanında sertifika programları mevcut. Bunlardan en önemlisi CAPM sertifikası.

CAPM sertifikası, tıpkı PMP sertifikası gibi PMI tarafından oluşturularak profesyonel dünyaya sunulan,  asgari seviyede proje yönetimi deneyimine sahip profesyoneller için tasarlanmış bir proje yönetimi sertifikasıdır. 

Şayet proje yönetimi kariyerinizde henüz yeteri kadar tecrübeniz bulunmuyorsa, proje yönetimi bilginizin genel geçer olduğunu ispatlayabilmeniz için bir miktar güvenilirliğe ve birtakım kanıtlara ihtiyacınız bulunuyor demektir. CAPM sertifikası sahibi olmak, bu hedefe ulaşmak için ilk adımınız olabilir. Bu nedenle eğer proje yönetimi kariyerinizin başlangıç aşamasında yönettiğiniz veya yönetim ekibinde yer aldığınız çok fazla projeniz yoksa vazgeçmek tek çıkar yol değil. CAPM sınavı ile PMP sertifikasının gereksinimlerine uymuyor olsanız bile prestijli bir sertifikaya sahip olabilirsiniz.

PMP sertifikası sınavından farklı olarak CAPM sertifikası sınavı deneyiminizi ölçmek yerine proje yönetimi teorik bilginizi test etmeye odaklanır. PMP sınavını ve sınava girmeye hak kazanabilmek için ne kadar sıkı gereklilikler ve PMP şartları olduğuna sitemizde daha önce yer vermiştik. CAPM sınav gereksinimleri PMP'ye kıyasla çok daha hoşgörülü. CAPM sınavına lise diploması, Önlisans derecesi veya küresel eşdeğeri ile katılmaya hak kazanabilirsiniz. Ayrıca,  23 saatlik proje yönetimi eğitimine veya 1.500 saatlik mesleki deneyime ihtiyacınız olacaktır. Bu minimum gereksinimleri karşıladıktan sonra, PMI web sitesi aracılığıyla sınava başvurabilirsiniz. Başladığınızda uygulamayı tamamlamak için 90 gününüz olacak. İşiniz bittiğinde, PMI'nin başvurunuzu gözden geçirilmesi 24 saate kadar sürebilir. Başvurunuz onaylandıktan sonra, ödeme yapabilir ve sınavınızı planlayabilirsiniz. 

Bu süreçte tıpkı PMP sertifikası başvuru sürecinde olduğu gibi CAPM sertifikası başvurusunda da audit sürecine kalabilirsiniz ve başvurunuz bir denetimden geçebilir. Bu denetimlerin rastlantısal olduğu söylenmekle birlikte, başvurularınızın niteliğine göre bir ön değerlendirme sürecinden sonra karar verildiğine dair de iddialar bulunuyor. Bu yüzden başvuru metninizin ve bilgilerinizin özenli hazırlanmış olduğuna dikkat edin. Olur da bir denetim için seçildiyseniz, istenen materyalleri tıpkı PMP sınav başvuru sürecinde olduğu gibi PMI'ın Amerika'daki merkezine uluslararası gönderim yöntemlerini kullanarak göndermek için 90 gününüz olacaktır. 

Sınav 150 çoktan seçmeli sorudan oluşuyor ve 3 saatte bu 150 soruya cevap vermeniz bekleniyor. Sınavda sorumlu olduğunuz içerik ise PMP sınavındaki ile neredeyse aynı. Beş farklı süreç grubu ve 10 farklı bilgi alanı mevcut. Bildiğiniz gibi PMBOK 7 ile birlikte bilgi alanları kavramının yerine performans alanları (domain) ve süreç gruplarının yerine proje yönetimi prensipleri ve değer teslimat sistemi gibi kavramlar geldi. Ancak, en azından belirli bir süre için CAPM sınavında performans alanlarına veya PMBOK 7'de yer alan proje yönetimi prensiplerine ve uyarlama yaklaşımlarına ilişkin soru olmayacak. CAPM sınavı hala PMBOK 6 baz alınarak gerçekleştirilecek. 

Sınavda, bütün gerekli proje yönetimi süreçleri, proje süreç grupları, proje yönetimi bilgi alanlarının yanısıra, Maslow İhtiyaçlar Piramidi, Tuckman Modeli, Douglas McGregor'un X ve Y Kuramı gibi liderlik modellerini bilmeniz, proje yönetim planı, proje başlatma belgesi (charter), proje kapsam bildirimi, iş kırılım yapısı (WBS) gibi temel proje belgelerini, girdileri, çıktıları ve varyans analizi, trand analizi, alternatif analizi gibi araç ve teknikleri tanımanız gerekiyor.