CMSE Sertifikası Nedir?

Bu bölümde sizlere proje yönetimi sertifikaları dışında yer alan bazı diğer önemli sertifikasyon programlarından bahsediyor olacağız. Bunlardan birisi de makine emniyeti alanında oldukça geçerli bir sertifika olan CMSE sertifikası. 

CMSE sertifikası aldığınızda sertifikalı bir makine emniyet uzmanı olarak nitelendiriliyorsunuz. Bu da bu alanda birçok konuda önünüzün açılmasına katkıda bulunuyor. Ben de bir CMSE sertifikası sahibi olarak sizlere bu sertifikasyon programını tanıtmak istiyorum. O zaman ilk sorumuzla başlayalım.

CMSE sertifikası nedir?

CMSE sertifikası Almanya kökenli bir uygunluk değerlendirme kuruluşu olan TüvNord tarafından verilen makine sektörüne makine emniyeti konusunda faaliyet gösteren profesyonellerin uzman düzeyinde yetkinliklerini kanıtlamak amacıyla sunulan bir sertifikadır. Avrupa birliği ortak pazarında faaliyet gösteren firmaların makinelerin tasarımı, modifikasyonu ve kullanımı ile ilgili bazı mevzuatlara uyması zorunludur. Bu nedenle bu mevzuatlara uyum konusunda firmalar yetkin personel ihtiyacı duyarlar. İşte bu noktada bu yetkinliği kanıtlamanın en önemli yollarından biri de sertifikalandırmadan geçer.

CMSE Sertifikası Alma Şartları

CMSE sertifikasını alabilmek için çok zorlayıcı olmasa da haiz olmanız gereken bazı şartlar mevcut. Bunlardan birincisi makina emniyeti alanında 5 yıl ve üzeri tecrübeye sahip olmak. Şayet bu şartı karşılayamıyorsanız alternatif olarak iki yıl üzeri bir yükseköğrenim programında Makine Genel Bilimi, Mühendisliği, Teknolojisi, Yapımı ve Tasarımı veya Bakımı ve Onarımı alanlarında alınmış bir diplomanız varsa ve bunun üzerine 1 yıl ve üzeri makine emniyeti alanında tecrübeye sahipseniz şartları karşılamış oluyorsunuz.

CMSE Sertifikası Nasıl Alınır?

CMSE sertifikası almaya hak kazanabilmeniz için bu konuda yetkilendirilmiş kişilerden 4 günlük bir makine emniyeti eğitimi almanız ve eğitimin sonunda TüvNord tarafından yapılacak sınavı geçmeniz gerekiyor. Sınavı geçtiğiniz belli olduktan sonra kısa bir süre içinde vermiş olduğunuz adrese sertfikanız iletiliyor ve artık sertifikalı bir makine emniyeti uzmanı oluyorsunuz.

CMSE Eğitimi

CMSE Eğitimi Türkiye'de Makine Emniyeti alanında faaliyet gösteren PİLZ kuruluşu tarafından veriliyor. Ancak 4 günlük eğitim sonunda sınav için TüvNord yetkilileri gelerek sizleri sınava tabi tutuyorlar. 

Eğitimde üzerinde durulacak başlıca başlıklar ise, makine emniyeti kavramının tanıtılması, makine emniyeti mevzuatı, risk değerlendirmesi, mekanik koruma, emniyet bileşenleri ve teknolojileri, elektriksel emniyet, kontrol sistemlerinin işlevsel emniyeti şeklinde sıralanabilir.

CMSE Sertifikası Ücreti

Türkiye için CMSE sertifikası ücreti 1950 Euro olarak belirlenmiş durumda. Sınavı ilk seferde geçemediğiniz taktirde 200 Euro karşılığında bir CMSE bütünleme sınavına girme hakkınız oluyor. Alacağınız bu sertifika 4 yıl süreyle geçerli. Bu sürenin sonunda sertifikanızı 425 Euro karşılığında yenilemeniz gerekiyor.

CMSE Sınav Soruları

Örnek CMSE sınav sorularına sınav sağlayıcısı firmanın adresinden uılaşabilirsiniz.


Ayrıca Bakınız,