PMP Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

PMP sertifikası almanın şartları nelerdir? Nasıl bir PMP sınav süreci ile karşılaşacağız? PMP sınav ücreti ve süreç boyunca önümüze çıkacak diğer ücretler ne kadar? Sınavı geçmek için ne tür eğitimleri almamız, hangi kaynaklarla, nasıl çalışmamız gerekir?

PMP Sertifikası Nedir?

PMP Sertifikası PMI tarafından profesyonel dünyaya sunulan, bir proje yöneticisinin PMBOK ile belirlenen proje yönetimi alanında genelgeçer iyi uygulamalara hakim olduğunu kanıtlayan oldukça prestijli bir belgelendirme programıdır. 

PMP sertifikasına sahip olmak isteyen bütün proje yöneticilerinin ve proje yöneticisi adaylarının aklında bu sorular olmalı. Bu yazımızda bu sertifikanın nasıl alınacağıyla ilgili ve bu süreçte atmanız gereken adımlar hakkında sizi biraz aydınlatmaya çalışacağız. Tahmin edebileceğiniz üzere, oldukça prestijli bir sertifika olan PMP sertifikasına sahip olabilmeniz için bazı şartları taşımanız gerekiyor. Öncelikle 2 temel ön koşul mevcut.



Proje Yönetimi Eğitimi almış olmak:

Son 5 yıl içerisinde 35 saat proje yönetimi eğitimi almış olmanız gerekiyor. Sınıf ortamında veya online olarak alabileceğiniz bu eğitimi PMI tarafından onaylanmış eğitim merkezlerinde alabileceğiniz gibi, bu şartı karşılayabilmeniz için eğitimi aldığınız kuruluşun onaylanmış olma zorunluluğu da bulunmuyor. Hatta, Üniversitenizde proje yönetimi dersi aldıysanız PMI bu dersi de kabul ediyor. Yalnızca başvurunuzu yaptığınızda audit sürecine düşerseniz, almış olduğunuz eğitimle ilgili belgeleri PMI sizden talep ediyor.

Aslında bizce en verimlisi hazırlık sürecinde 35 saatlik proje yönetimi eğitimini google proje yönetimi sertifika programına katılarak doldurabilirsiniz. Bu sayede hem ihtiyacınız olan proje yönetimi eğitimi saat sayısını doldurmuş olursunuz, hem de oldukça prestijli bir başka sertifika olan google proje yönetimi sertifikasına sahip olmuş olursunuz.

Çoğu aday bu eğitimi PMI tarafından onaylanmış bir kuruluştan almayı bir zorunluluk olarak görüyor veya garantici davranıyor. Tabi bu algının sonucu olarak da bu kuruluşlarda 35 saatlik eğitimin fiyatları uçuk noktalarda denilebilir. Bu noktada iyi bir bütçe analizi yapmanızı öneririm. Bu 35 saatlik eğitim sınavı geçebilmeniz için malesef yeterli bir eğitim değil. Hatta konuları kafanızda bir nebze oturtabilmeniz için dahi yeterli değil. Sınavı geçebilmeniz için bu eğitime ek olarak farklı eğitimler de almanız, düzenli çalışmanız ve binlerce soru çözmeniz de gerekecek. Yine de gözünüz korkmasın, süreç o kadar da zor değil. Bu noktada, yapacağınız bütçe planlamasına göre bütün ihtiyaçlarınızı tartıp, 35 saatlik zorunlu eğitiminizi nereden ve nasıl alacağınıza karar verebilirsiniz.

Proje yönetimi alanında deneyim sahibi olmak

Eğer 4 yıllık lisans eğitimi veya dengi bir eğitim derecesine sahipseniz 4500 saatlik bir proje yönetimi tecrübesine sahip olmanız bekleniyor. Eğer eğitim seviyeniz lisans derecesinin altında ise bu süre 7500 saate çıkıyor. Burada adayları korkutan en önemli nokta, proje yönetimi tecrübesini gözünüzde büyüterek, tam yetkili bir proje yöneticisi olarak veya projelerde yönetsel bir pozisyonda çalışılması gerektiği algısıdır. Oysa ki; PMI sizden böyle bir şey beklemiyor. Projeyi yöneten ekipte görev almış olmak bu ön şartı karşılamanız için yeterli. İkinci bir yanlış algılanan husus ise görev aldığınız projelerin stratejik önemi. Çok başarılı olduğunu düşündüğüm projelerin yönetim ekibinde yer almış kişilerin, katıldığı projeleri yeterince stratejik görmediği için çalışma saatlerinde bu projelere yer vermediklerine şahit oldum. Oysa ki; bir proje stratejik olmak zorunda değildir! Proje yönetim ekibindeki rolünüz de çok aktif olmak zorunda değil. PMI gereksinimlerini karşılayabilmek için 3. Boğaz Köprüsü projesinde görev yapmanıza ihtiyaç yok. Dahası, size stratejik gelmeyen bir proje diğer paydaşlar açısından hayati önem taşıyabilir. Uzun süreli etkileri çok yüksek olabilir. Bu yüzden mütevazi olmanız gereken son yerlerden biri PMP sertifikası sınav başvurusu.

PMP Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

PMP sertifikası sınav başvurunuzu yapmadan önce, yukarıda bahsettiğimiz şartları taşıyıp taşımadığınızdan emin olmanız gerekiyor.  Şayet sınava başvurmanızın önünde herhangi bir engel yoksa, www.pmi.org sitesine giriş yaparak üye olmanız gerekiyor. Bu aşamada siteye üyelik tamamen ücretsiz olacak.

Aslında PMI websayfası nasıl başvuru yapacağınıza dair yeterli yönlendirmelere yetr veriyor. İkinci aşamada ise kişisel bilgilerinizi ve eğitim bilgilerinizi girerek bir profil oluşturmanız gerekiyor. Profilinizi oluşturduktan sonra, PMI websitesine giriş yaparak artık size özel oluşturulmuş olan dashboard'a ulaşabiliyor olacaksınız. Üye olduktan sonra Sertifikalar başlığı altında PMP sertifikasına ait olan sayfayı bulup, aşağıdaki görselde bulunan butona tıklayarak PMP sertifikası sınav başvurunuza başlayabilirsiniz.

PMP Başvuru Ekranı

Bu noktada karşınıza çıkacak ekran üzerinden, daha önce çalıştığınız kurum veya kuruluşlara dair bilgileri gireceksiniz. Daha sonrasında ise yer aldığınız projelere dair çalışma saatlerinizi, bu tecrübelerinizdeki rol ve sorumluluklarınızı, ünvanınızı, projelerin süresini gireceksiniz. Girmiş olduğunuz her proje dair özet ancak açıklayıcı bir metin içeriği girmeniz gerekecek. Bu bölümde açıklayıcı olmaya özel olarak dikkat etmenizi öneriyoruz.

3500 saatlik tecrübeye ulaştığınız anda sizden daha fazla tecrübe girmeniz istenmiyor ve başvuru sonuçlanıyor. Bu yüzden eğer 3500 saatten daha fazla proje tecrübeni bulunuyorsa ve daha öncelikli projelere sahipseniz, başvurunuzda yer almasını istediğiniz projelere öncelik vermenizi, başvurunuzda ilk sırada bu projelerin yer almasını öneriyoruz. 

Başvurunuz tamamlandıktan sonra PMI size başvurunuzun değerlendirmeye alındığına dair bir bildirim yapıyor. Bu süreçte başvurunuzun mevcut durumunu PMI websitesi üzerinden size özel oluşturulmuş dashboard vasıtasıyla takip edebiliyorsunuz. Başvurunuzun sonuçlanma süresi ortalama 3 gün ancak bu süre değişkenlik gösterebiliyor. PMI başvurunuzun olumlu sonuçlandığına dair çoğu zaman elektronik posta ile geri dönüş yapmıyor. PMI üyeliğinizden rutin olarak başvuru durumunuzu kontrol etmeniz gerekli. Başvurular arasından belirli sayıda aday audit sürecine kalıyor.

PMP Audit Süreci Nasıl İşliyor?


PMP sertifikası audit sürecinde ise PMI sizden girmiş olduğunuz tecrübeleri kanıtlamanızı talep ediyor. Alınan geribildirimlere göre yaklaşık her 10 kişiden 1'i audit sürecine kalıyor. Yine de bu teyit edilebilir bir oran değil. Audit sürecine kalma oranının daha yüksek veya daha az olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var. PMI resmi sitesinde audit sürecine kalan başvuruların tamamen rastsal bir methodla seçildiği bilgisine yer verilmiş ancak uluslararası tartışma platformlarında başvuruların incelenmesi sonucu şüpheli görülen, olgunlaşmamış tecrübelere yer verilen ve gerçek dışı beyanlar arasından bir seçim yapıldığı yönünde çok sayıda iddia mevcut. Seçim metodu nasıl olursa olsun PMP sertifikalı olma şartlarını gerçekten taşıyan bir aday için korkulacak hiçbir şey yok. PMI'ın sizden talep ettiği bilgi ve belgeleri uluslararası kargo yoluyla size verilen sürede PMI'ın Amerika'daki merkezine iletmeniz isteniyor. Bu belgelerin incelenmesinin ardından sınav başvurunuza ilişkin kesin karar veriliyor.

Sınav Tarihi Nasıl Alınır?

Sınava giriş başvurunuzun onaylanmasını mütakiben PMI dashboard'unuzda aday statünüz güncellenerek ödeme yapmaya uygun olduğunuz bilgisi size iletiliyor. Bu noktada dashboard üzerinden ödeme yapma linkine ulaşarak ilk adımı atıyorsunuz. Ödemenizi tamamlamanızın ardından sınav tarihi almak için size 1 yıllık bir süre tanımlanıyor. Sınav tarihinizi ve sınav rezervasyonunuzu pearsonvue sitesi üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Sınav yeri seçeneği olarak kayıtlı sınav merkezlerini veya online sınav seçeneğini tercih edebilirsiniz. Ancak şunu belirtmekte de fayda var ki kayıtlı fiziksel sınav yerlerinde istediğiniz zaman aralığında yer bulamayabilirsiniz. Online sınav seçeneği de en az sınav yeri seçeneği kadar güvenli ve belki de çok daha rahat diyebiliriz.

PMP Sertifikası Ne İşe Yarar?

Şu ana kadar PMP sertifikasının nasıl alınacağından bahsettik. Kapanışı yaparken biraz da neden almamız gerektiğine dair kısa bir bilgilendirme yapalım istedik. Pmp Sertifikasının size katacağı şeyleri özellikle de bu kadar zorlu bir süreçten geçilerek alındığı göz önünde bulundurulduğunda, kendi içinizde sorguluyor olmanız gayet normal. PMP sertifikası her şeyden önce özgeçmişinize değer katacak, sizin bu sektörde yer alan rakiplerinizden ayrı bir noktada değerlendirilmenizi sağlayacaktır. Sektörde belli bir düzeyde tanınırlığınızın olmasına katkı sunacaktır. Tabi bu kazanımları elde ederken aslı çok daha paha biçilmez bir kazanım daha elde etmiş olacaksınız. O da süreç sonunda elde etmiş olacağınız bilgi birikimi. Geliştirdiğiniz yeteneklerle daha donanımlı bir proje yöneticisi olduğunuzu fark etmek inanın bana sarf edeceğiniz çabaya değecek. Sertifikaya sahip olmanın mali getirisinin boyutu ise tamamen size bağlı olacak.

Sertifika ücreti ve PMP sertifikası alma sürecinin size getireceği tahmini maliyetle ilgili yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.projepm.com/2020/05/pmp-sinav-ucreti.html

Ayrıca Bakınız:
PSM1 Sertifikası Nedir?


Yorumlar:

Ayhan K.  04.02.2021
Bilgi için teşekkür ederim. Almak İstediğim ama hem sınavına girmeye hem de ücretini ödemeye cesaret edemediğim bir sertifika PMP sertifikası. Bundan sonra da nasıl alırım bilemiyorum. Şimdi bir de sınav yöntemi değiştikten sonra alabilir miyim bilmiyorum. Aslında çalışınca tabi ki alınır ama iş yoğunluğumu da hesaba katmak zorunda kalıyorum çoğu zaman. Yeni PMP sınav sisteminde geçenlere dair bilgiler gelmeye başladıktan sonra sınav için kaydolmayı düşünüyorum cesaretimi toplayıp. Nasıl olacak gelecek gösterecek.

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *