Proje Yönetimi Süreçleri

PMBOK'un Proje yönetimi dünyasında,  bir proje yönetimi süreci, bir süreç, maliyet, kapsam veya risk gibi bir projenin belirli bir yönünü yönetmek için ve önceden belirlenmiş bir ürün, sonuç veya hizmeti elde etmek için gerçekleştirilen bir dizi ilişkili eylem ve faaliyettir.

PMBOK'da sınavda her birinden sorumlu olacağımız 49 farklı süreç bulunuyor. Bu süreçlerin her biri bir bilgi alanının ve bir süreç grubunun altında kategorilendirilmiş durumda. Bu bir projeyi yönetirken bu 49 sürecin tamamını kullanmak zorundasınız anlamına gelmiyor ancak PMI bu süreçleri bir metodolojinin parçası olarak bize sunuyor. PMBOK'un önümüzdeki süreçte değişecek olması belki de bu süreçleri içermeyecek olması da bu süreçler hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Birincisi, PMBOK'un tam olarak ne zaman yeni versiyonunun çıkarılacağı bir muamma. İkincisi ise içerik, yöntem, sıralama ne kadar değişirse değişsin, farklı isimler altında aynı şeyleri öğrenecek olmamız. Yani öğrendiğiniz hiçbir şeyi boşuna öğrenmeyeceksiniz.



Her proje yönetimi sürecinin girdileri, çıktıları, araçları ve teknikleri bulunuyor ve bu araçlar, girdiler ve çıktılar PMP sınavında karşımıza bolca çıkacak. Hangi sürecin hangi girdi ve çıktılara sahip olduğunu bilmemiz gerekecek. Bizim sitemizde yazılarımızın içerisine konuşlandırdığımız linkler vasıtasıyla gezinti yaparak bütün süreçleri ayrıntılarıyla inceleyebileceksiniz. Her sürecin hangi araçları, girdileri ve çıktıları içerdiğini hangi süreç grubuna dahil olduğunu, hangi bilgi alanında yer aldığını en rahat görebileceğiniz online kaynak olmayı hedefliyoruz.

Proje Süreçleri Nelerdir?

PMBOK'da yer alan 49 proje süreci aşağıdaki gibi.

BAŞLATMA SÜREÇ GRUBU

PLANLAMA SÜREÇ GRUBU

UYGULAMA SÜREÇ GRUBU

İZLEME VE KONTROL SÜREÇ GRUBU

KAPAMA SÜREÇ GRUBU