Proje Paydaşlarının Tanımlanması

49 proje yönetimi sürecinden biri olan proje paydaşlarının belirlenmesi süreci paydaşların beklentilerini, yönelimlerini, katılımlarını, bağımlılıklarını, etkinliklerini ve projeye olabilecek etkilerini analiz ettiğimiz ve belgelendirdiğimiz süreçtir.

Paydaş Yönetimi Bilgi Alanında da daha önce, projeden çıkarları pozitif veya negatif anlamda etkilenen  ve proje üzerinde etkinliği yada etkisi bulunan kişi veya kuruluşları proje paydaşları olarak nitelemiştik. Yani bir başka deyişle aslında projenin tamamlanması veya uygulanmasının sonucunda kazanacak veya kaybedecek bir şeyleri olanlardır paydaş.

Proje paydaşlarının belirlenmesi süreci proje yöneticisi ve proje ekibinin birlikte gerçekleştirdiği bir süreçtir. Oldukça detaylı bir şekilde ele alınmalıdır çünkü tüm bu paydaşları yönetmek için daha sonra bir strateji belirleyeceğiz. Eğer gereksinimlerini anlamadığımız bir paydaş varsa ve biz bunu paydaşları belirlerken unuttuysak bu paydaş er yada geç ortaya çıkacak ve talepleriyle bizi sıkıntıya sokacaktır. Bu yüzden en baştan paydaşları iyi analiz etmek, daha sonra da proje süresince paydaş listesini güncellemek zorundayız.



Proje Paydaşlarının Belirlenmesi sürecinin:

Dahil Olduğu Süreç Grubu: Başlangıç Süreçleri Grubu

Dahil Olduğu Bilgi Alanı: Paydaş Yönetimi Bilgi Alanı

Süreçte Üretilen Önemli Çıktılar: 
Paydaş Listesi

Sürecin Önemli Girdileri
Kullanılan Araç ve Teknikler:
  • Beyin Fırtınası
  • Soru Formları ve Anketler
  • Döküman Analizleri
  • Paydaş Analizi
  • Paydaş Haritası/Temsili
  • Toplantılar
  • Uzman Görüşü

Yorumlar:

Paydaş kaydı - Anonim Kullanıcı   18.01.2021
Teşekkürler. Proje paydaşları başlangıç süreç grubunda bütün detayıyla belirlenmeli mi? Bir de müşteri ve diğer paydaşlar arasında özel bir ayrım yapmalı mıyız? Kafamı meşgul ediyor. 

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *