Neden PMP Sertifikası Almalıyız?

PMP sertifikasını neden almalıyız? PMP Sertifikası ne işe yarar? 

PMP Sertifikası kendimizi proje yönetimi alanından gelecek iş imkanlarına karşı iyi bir şekilde konumlandırmamıza katkı sunacak, kariyerimizde emin adımlarla ilerlememize katkıda bulunacak, aynı zamanda da teknik olarak yepyeni kavramları ve konseptleri öğrenmemize iyi bir vesile olacak. Bize sağladığı prestij de cabası. Peki ya nasıl?

Artık proje yönetimi alanında ve iş dünyasının kabul gören diğer bilgi alanlarında yeterli tecrübeye sahip olmak ve kabul gören bir sertifikasyon programını tamamlamış olmak birbirini tamamlayan iki farklı kazanım. Özellikle firmaların insan kaynakları birimlerinin ve üst yönetimlerinin abartılmış tecrübelere, süslenmiş başarılara, şişirilmiş bilgi birikimlerine karşı oldukça şüpheci hale gelmeye başladıklarını düşünürsek sertifikasyonun önemi biraz daha artıyor.

Tabi tek başına sertifikasyon da yeterli değil, çünkü bir metodolojinin nasıl uygulanacağını biliyor olmanız onu kusursuz bir şekilde hayata geçirebileceğinizin kesin kanıtı olmadığından, bir üst seviyedeki pozisyonlara geçebilmek için gerçekten güçlü tecrübelere sahip olmanız gerekir. Bu noktada PMP sertifikası diğer sertifika programlarından farklı olarak, sahip olmak için hem belli bir tecrübeye sahip olmanızı gerektiriyor hem de belli bir eğitime. Zaten PMP sertifikası alma şartları incelendiğinde gereksinimlerin ardındaki temel mantığın bu olduğunu görmek çok da zor değil.

Sınav süresince kabul gören iyi uygulama örneklerine dayanan, bilgi ve tecrübenin kanıtlanmasını gerektiren 200 soru çözeceksiniz ve bu sınavın ciddi de bir hazırlık dönemi olacak. Peki ya  bu sertifikaya bütün bu zorluklara değer mi? Her şeyden önce bizce bu sürecin kolay olmaması sizin için bir avantaj olacak. Bütün zorlukları kararlılıkla aşıp, disiplinli bir şekilde çalışıp, tecrübe ve bilgisini yorumlama yeteneğiyle birleştirerek zor bir sınavın üstesinden gelmiş bir proje yöneticisi olacaksınız sürecin sonunda. Bu süreci tamamlamak için ciddi bir para ve emek sarf etmiş olacaksınız. Ne istediğini bilen kararlı bir çalışan olacaksınız. Zaten bütün bunlar çoğu organizasyonun normal bir çalışanı işe almak için aradığı özellikler değil mi? İşte PMP sertifikası bu konuda da size güçlü bir dayanak oluşturacak. Kariyerinizde bir sıçrama tahtası yaratıp, daha yüksek maaşlar kazanabileceğiniz, daha yüksek rollerde bulunabileceğiniz, daha iyi ekiplerle çalışabileceğiniz fırsatları yakalamanıza katkı sunacak. Size bütün bunları elbette tek başına sağlamayacak ama ciddi bir katkı sunacak diyebiliriz.

Şimdi PMP sertifikası sahibi olmanın diğer getirilerine bir göz atalım. Burada bu avantajlara ekleyebileceğimiz bazı çok önemli noktalardan bahsetmek istiyoruz.

Uluslararası projelerde çalışma fırsatı

PMP sertifikası alarak aslında bir bakıma daha yerel olan yeteneklerinizi tüm dünya tarafından tanınan bir standarda taşımış oluyorsunuz. PMP sertifikası sahibi proje yöneticilerine dünyanın hemen hemen her yerinde çalışacak bir yer var. Yapılan bir çok çalışma da bir PMP'nin ortalama bir kazanç beklentisiyle dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde iş alma imkanına sahip olduğunu gösteriyor. Proje yönetiminin IT veya inşaat gibi bir sektöre bağımlı olmayıp sektörler arası kullanılabilecek çok yönlü öğretilere sahip bir kazanç olduğu düşünüldüğünde hemen hemen bütün sektörlerde uluslararası görevler alabilirsiniz.

Organizasyonlar tarafından tercih edilmek

PMP sertifikasına sahip olmak sizi diğer proje yöneticilerinden daha iyi yapmayacak. Asla böyle bir iddiamız yok, sizlerin de böyle bir beklentisi olmasın. Ancak PMP sertifikasyon sürecini tamamlamış olmak sizin proje yönetimi alanında tecrübe ve bilgi sahibi olduğunuzun ve bir proje ortamında verimli bir şekilde çalışabileceğinizin kesin bir kanıtı olacak. Bunun organizasyonlar açısından ne kadar değerli bir şey olduğunu tahmin edemezsiniz. Elbette bazı kuruluşlar yeni yetenekler keşfetmek, risk almak, en iyileri bulmak isteyebilirler ve bunu yaparken de akademik arka plana bakmamayı, sertifikasyonlara aşırı değer biçmemeyi, adayların içindeki ham yeteneği keşfetmeyi tercih edebilirler, ancak emin olun daha çok firma risk almamayı tercih ediyor ve diğer yeteneklerinizin yanına eklediğinizde PMP sertifikası mükemmel bir referans. 

Daha Başarılı Projeler

PMP sınavını geçmek için proje yönetimi konusunda bir bilgi birikimi elde etmeniz gerekecek. Bu aşamada projelerin başlangıcından proje yönetim planının ve WBS'nin oluşturulmasına, projenin yürütülmesinden kontrolüne ve kapanışına kadar bütün süreç gruplarına ve 10 farklı bilgi alanına konsept olarak hakim olacaksınız. Hakim olduğunuz her şey aktif bir şekilde proje yönetimi uyguladığınızda işinize yarayacak. İstatistiklere göre hayata geçirilen her 10 projeden 7 tanesi başarısızlıkla sonuçlanıyor. İyi performans gösteren projelerin ise yüzde 80'i sertifikalı bir proje yöneticisi tarafından yönetiliyor. Bu arada sadece projelerin sonuca ulaşıp ulaşmamasını da değil, projenin kalitesini de değerlendirmek gerekir. PMP sertifikalı proje yöneticilerinin yönettiği projelerde ortaya koyulan işinin kalitesi daha yüksek olacaktır. Elbette sertifikalı olmayan birisi tarafından yürütülen projelerden de iyi performans gösterenler olacak veya PMP sertifikalı bir proje yöneticisinin ne yaparsa yapsın elinden kayıp giden projeler olacaktır. Ancak genele bakıldığında PMP sertifikasının projelerin başarısını artıran bir faktör olduğu kesin.

Paydaşlarınızla ve ekibinizle aynı dili konuşmak

İletişim yönetimi proje yönetiminin en önemli bilgi alanlarından birisi. Aynı zamanda projelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının en yaygın nedenlerinden biri ise iletişim yetersizliği. Bu yüzden bir projeyi yönetirken ekibinizle aynı dili konuşmanız, paydaşlarınızı çok iyi anlamanız şart. PMI bu konuda sunduğu dünya çağında tanınan ve yaygın bir şekilde kullanılan metodolojiyle, bir proje yöneticisine PMI metodolojisini kurumca içselleştirerek ortak bir dil konuşma fırsatını tanıyor.

Ekibinizin performansını artırmak

PMP sertifika sınavının büyük bir bölümü iletişim ve insanlar üzerine kurulu. Bu PMP sertifikalı yöneticilere kuruluşların içerisinde güzel bir konumlandırma sağlıyor. Kuruluşlarının bünyesinde PMP sertifikasına sahip yöneticilerin bulunması, diğer çalışanların da yetkinliklerinin artmasına katkıda bulunuyor. Zamanla proje ekibinde yer alan personel yetkin proje yöneticilerinden çok değerli yetenekleri ve bilgileri öğrenip içselleştirebiliyorlar. Ayrıca PMP sertifikalı proje yöneticilerinin takıma yeni dahil edilecek kişilerin belirlenmesinde de aktif rol oynayacağınu unutmamak gerekir.

Daha fazla maaş

Kesinliği tartışılır olsa da sertifikalı proje yöneticilerinin diğer proje yöneticilerine göre daha fazla gelir elde ettiğine yönelik çalışmalar mevcut. Bu veriler göreceli olduğundan somut bir değerlendirme yapamıyor olsak da, PMP sertifikasının proje yönetimi piyasasında aranılırlığınızı artırdığı düşünüldüğünde kazancınızı da artırıyor olma fikri hiç de mantıksız değil.

Ayrıca inceleyiniz;
Tuckman Ekip Gelişim Modeli
Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisi