PMP Sınav Yöntemi Değişiyor!

Evden PMP sınavına girmek mi? Hayaldi gerçek oldu. Geçtiğimiz günlerde PMI, PMP sertifikası alabilmemiz için girmemiz gereken sınav yerine ilişkin bir duyuru yaparak bundan sonra PMI sınav merkezlerine ek olarak online sınavların da ekleneceğini duyurdu. Artık PMI sınav merkezlerine gitme zorunluluğumuzu ortadan kaldıracak olan bu gelişmeyle daha rahat hissedeceğimiz ev, ofis gibi ortamlarda da sınava girebileceğiz. Peki tam olarak ne değişti. Daha önce sınav yeri politikası katı kurallara dayanıyordu.  

Peki daha önce bu sınav nasıl yapılıyordu. 

Sitemizde de nasıl yapılacağını anlatmış olduğumuz başvuru süreçlerini tamamlayıp sınava girmeye hak kazandınız. Sınav merkezinizi belirlediniz ve sınav saatinde sınav yerine gidiyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey yanınızda hem imzanızın hem de fotoğrafınızın bulunduğu bir kimlik belgesi taşımak. Yeni tip kimlik belgeleri, ehliyetiniz veya pasaportunuz bu işi görebilir. Sınav yerine girerken ciddi bir üst aramasından geçiyorsunuz. ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda tabi olduğunuzdan daha sıkı bir denetim bu. Üzerinizde hiçbir eşya bulunmayacak. Neyse ki yanınızda getirdiğiniz eşyaları kilitleyebileceğiniz bir dolap mevcut. 4 saatlik sınav sürecinde dolabınızın yanına gitmek, açmak, özel eşyalarınıza ulaşmak, bir şeye bakıp çıkmak yasak. Sınav esnasında 2 kere size ihtiyaç giderme hakkı tanınmış durumda ancak bu ihtiyaçları giderebilmek için bir çıkış formu dolduruyorsunuz. Tekrar sınava döndüğünüzde üstünüzü bir güzel tekrar arıyorlar ve tekrar giriş formu doldurmanız gerekiyor. Bu sırada süre işliyor tabi. Oldukça zorlayıcı görünen ve sıkı kurallarla korunan bir süreç. Neyse ki buna da bir çözüm getirmiş PMI ve aynı duyuruda mola sisteminin de getirildiği açıklamışlar. 



Online sınav ise bir diğer proje yönetimi sertifika programı olan Prince2 foundation ve Prince2 Practitioner sınavlarında kullanılıyordu. PMI ise daha yaygın bir sınav merkezi ağına sahip olduğu için online bir sınav sistemine şu ana kadar ihtiyaç duymamıştı. Ancak artan talepler, sınav sisteminin değişecek olması gibi etkenler sebebiyle artık farklı bir yaklaşıma geçmeleri gerektiğini görmüş olmalılar. 

O zaman bir de online sınavın özelliklerine bir göz atalım. 
Çevrimiçi bir şekilde evimizdeki koltukta sınava giriyor olacağız ancak bu demek değil ki bizi öylesine başıboş bırakıp alın istediğiniz gibi sınava girin diyecekler. Her şeyden önce sınav süreci boyunca PMI'ın belirlediği bir gözlemci bir web kamerası üzerinden bağlanarak canlı olarak size eşlik edecek. Bu sürede aynı sınav merkezinde olduğu gibi yerinizden kalkmamak ve konuşmamak zorundasınız. Yani bir web kamerasına kesinlikle ihtiyaç olacak. Online sınavda da aynı normal sınavda olduğu gibi herhangi bir materyali yanınızda bulundurmanız veya kullanmanız yasak. 

Bir diğer yenilik ise mola uygulamasıydı. Peki, dört gözle beklenen bu uygulama nasıl hayata geçirilecek. 
Yine alınan bilgiye göre bundan sonra PMP sınavı iki ayrı bölümden oluşacak. Bundan önce 4 saat boyunca 200 soruyu çözüyor, kafamızı kaldırıp geçip geçmediğimizi öğreniyorduk ve her şey bitiyordu. Şimdi ise birinci bölümü bitirdikten sonra onaya göndererek mola süretimizi başlatıyoruz ve birinci bölüm artık bizim için kesinlikle bitmiş oluyor. İki ayrı sınav gibi düşünün. 10 dakikalık molanın ardından ise ikinci bölüme başlıyoruz.

Peki online sınav geldi, her şey çok daha güzel olacak diyebilir miyiz?
Elbette her uygulama gibi bu uygulamanın da artıları eksileri olacaktır. Avantajlarını sıralayacak olursak, nispeten daha sessiz bir ortamda (üst katta dörtnala koşan bir komşunuzun çocuğu yoksa mesela), sınav yeri stresine girmeden, gerekirse pijamalarınızla sınava girebileceksiniz. Dezavantajlara gelirsek de ev ortamında bulunduğunuz için konsantrasyon sorunu yaşayabilirsiniz. Kesintisiz bir internet bağlantısına, sorunsuz bir webcame sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

PMP sertifika sınavı dünyasına bomba gibi düşen bu haberin ayrıntılarını aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.