Proje İletişim Yönetimi

Proje İletişim Yönetimi bilgi alanı, projenin iletişim ihtiyaçlarının ve beklentilerinin ne olduğunu anladığımız, bilginin nasıl aktarılacağının format ve yöntemine karar verdiğimiz, iletişimin nasıl ve nerede sağlanacağına dair sonuca vardığımız ve iletişimi sağlayacak kişilerin rol ve sorumluluklarını belirlediğimiz, bütün bu planladığımız hususları hayata geçirdiğimiz, doğru uygulanıp uygulanmadığını izlediğimiz proje yönetimi bilgi alanıdır.



Projenizde iletişim yazılı yada sözlü olabilir, resmi yada gayrı resmi bir dille yapılabilir, ancak her zaman proaktif ve kapsamlı olmalıdır. İyi yönetilmelidir. Proje yöneticisi, üzerinde iletişim kurulan tüm konulara hakim olmalı mıdır? Ya da bunu yapabilecek kapasitede bir insan var mı? Maalesef çoğu projede yöneticiler kendilerini her iletişim kanalına dahil olmak zorunda hissediyor ve bunun doğru olduğunu düşünüyorlar. Hatta fonksiyonel yöneticiler için de durum aynısı denilebilir. Ancak burada proje yöneticisinin rolü iyi bir proje iletişim planı oluşturarak projenin iletişim süreçlerini kontrol altında tutmak olmalıdır.

İletişim, bir proje yöneticisinin günlük yaptığı işin çok çok büyük bir kısmını kapsar. Bir proje yöneticisi olarak gününüzün yarısı takımınızla iletişim kurarak geçmelidir. Buna diğer paydaşlarla olan iletişiminizi de katarsak hesap büyüyor. Bu yönüyle iletişim yönetimi alt süreçleriyle birlikte sınavda sizi çok yormayacak olsa dahi ciddiye almanız gereken önemli bir bilgi alanı.

Proje İletişim Yönetimi alt süreçleri şunlardır:

İletişim Yönetiminin Planlanması
İletişimin Yönetilmesi
İletişimin İzlenmesi


Yorumlar:

1. Technob. 10.3.2021
İletişimi yönetmek proje yöneticisinin önemli görevlerinden birisi, bunu artık biliyoruz. Ancak genel olarak bütün yönetim derslerinde zaten iletişimi yönetmek eşit derecede önemli değil mi? Proje iletişim yönetimi alanından PMP sınavında girdiler ve çıktılar hariç bir şey çıkmaz gibi geliyor bana. Tabi agile yaklaşımlar neredeyse tamamen iletişim üzerine bunu da unutmamak gerek.

2. Technob. 10.3.2021
Proje İletişim Yönetimi alt süreçleri aslında basitçe planlama, uygulama ve izleme ve kontrol süreçlerini içeriyor. İletişim kavramından bağımsız tutarsak basit bir deming döngüsü alt süreçlerin işleyişini yansıtıyor.

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *