Proje Tedarik Yönetimi

Projelerin planlama aşamasında proje kapsamı belirlenirken, kapsama dahil olan işlerin, teslimatların, araçların veya malzemelerin hangilerinin proje içi kaynaklar kullanılarak yapılacağı veya hangilerinin dışarıdan temin edileceği de belirlenir. Eğer yap veya satın al analizi gibi, bu yönde yapılan analizler sonunda kendiniz yapmak yerine temin etmek yönünde bir karar alındıysa bu temin genelde projenin yapıldığı organizasyonların satın alma tedarik birimleri tarafından gerçekleştirilir. 

Tedariklerin yönetilmesi yüksek derecede hukuk bilgisi ve müzakere yeteneği gerektirir. Tedarik biriminin bulunduğu organizasyonlarda proje yöneticisi olarak sizin tedarik süreçlerine doğrudan dahil olmanız beklenmese bile konuya aşina olmanız önemli. Gerektiğinde tedarik birimiyle birlikte çalışmalı ve ihtiyaç duyulan bilgileri temin edebilmeli.

Tedarik Yönetimi Bilgi Alanında yer alan süreçler:



Tedarik Yönetiminin Planlanması
Tedariklerin Yürütülmesi
Tedariklerin Kontrolü

Tedarik yönetimi bilgi alanı çoğu zaman nispeten tecrübeli proje yöneticilerinin bile zorlandığı bir alandır. Çünkü spesifik olarak bu alanda tecrübe sahibi proje yöneticisi sayısı çok değildir. Bu alanda yapılan hataların sonucu çok ağır olabilir veya çok beklenmedik yerlerden gelebilir. Hemen hemen her detayı hukuki sonuçları ile birlikte planlamak zorundasınız. Eğer tedarikçinizle sözleşmenizde alacağınız ürünle birlikte 3. taraftan alınmış üretim sürecine ait test raporu sunulmasını dahil etmediyseniz, üretici size bu raporu sunmadığında proje yöneticisi olarak bu sizin hatanız olur. 

Tedarikçiyle yaşanacak herhangi bir çatışmanın nasıl çözüleceği de ayrıntılı olarak sözleşmelerinizde yer almak zorunda. Tabi ki bir de yazacağınız maddelerin hukuka aykırı olmaması kaydıyla.

Ayrıca okumanız için;