Yap veya Satın Al Analizi Nedir?

Yap veya Satın Al Analizi, hangi işin veya üretilmesi planlanan hangi çıktıların kuruluş içi kaynaklar kullanılarak kuruluş içinde yapılması gerektiğini ve hangilerinin dış kaynaklardan satın alınması gerektiğini belirlemek için yapılan bir proje yönetimi analizidir. PMI metodolojisinde tedarik yönetimininin planlanması sürecinde araç ve teknik olarak kullanılması önerilen bir pmp veri analizi tekniğidir.

Yap veya satın al analizi yapılırken kaynakların ulaşılabilirliği, maliyet, risk gibi faktörler göz önünde bulundurularak kuruluş açısından hangisinin daha mantıklı olduğu yönünde nihai bir karar almaya odaklanılır. Maliyet fayda analizi ile birlikte gerçekleştirildiğinde karar alma sürecini kolaylaştırır ve doğru karar almaya katkı sunar.

Proje yönetimi süreçlerinde lazım olan iş veya ürteilmesi planlanan teslimatların temini ile ilgili bazı kararlarda yapılması gereken çok açık olabilir. Satın almaktan başka opsiyonunuzun bulunmadığı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Veya tam tersi o işi yapmanın kuruluş kaynaklarıyla oldukça verimli, maliyetsiz ve mantıklı olacağını çok iyi biliyor olabilirsiniz. Ancak, bu durumlar dışında çok ortada olan, veya alınacak kararın açıkça kendini göstermediği durumlarda yap veya satın al analizi kullanmak iyi bir opsiyon olacaktır. 

Bu analiz kapsamında, daha az maliyetli olanı seçebilir, kuruluşunuzda o işi yapacak know how veya yetenek havuzunun bulunmadığına karar verebilir, küçük çaplı işlere dış alımla aradan çıkarıp zaman kazanabilir, riski transfer etmek isteyebilir ve bu yüzden de satın alma kararı verebilirsiniz. Benzer şekilde, gizlilik, maliyet, personel çokluğu, yeterli yetkinlik gibi sebeplerle kuruluş içinde işi üretme kararı da alınabilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Proje kaynak yönetimi nasıl yapılır?