2021 Yılında Yeni PMP Sınavı Nasıl Olacak? Neler Değişti?

Öncelikle endişelenmeyin ve arkanıza yaslanın. 2 Ocak 2021 öncesinde başarabilip de bu tarihten sonra başaramayacağınız hiçbir şey yok. Özetleyen bir bakış açısıyla bakmak gerekirse, yalnızca odak noktamız biraz daha farklılık gösterecek diyebiliriz. Bir başka göz önünde bulundurmanız gereken nokta ise, PMP sertifika sınavının dayanağını oluşturan PMBOK'un aynı kalacağı. Bir başka söyleyişle detaylarına hakim olmamız gereken içerik aynı kalacak, değişen yalnızca PMI'ın bu bilgi birikimini ölçme şekli olacak.

İlk etapta, şu anda PMP Sınavı içeriği nasıl ona göz atarak başlayalım.

2020 PMP Sınav İçeriği

Mevcut sınav sistemine göre PMP sınavı proje yaşam döngüsünde yer alan aşamalara odaklanıyor ve bu aşamaları alt görevler ile detaylandırıyordu. Bu aşamalar ise bildiğimiz proje yönetimi süreç gruplarından başkası değildi. Sınava girdiğinizde her alt göreve atanmış veya bu görevleri yerine getirebilmek için ihtiyaç duyulan bilgi ve yeteneklerle ilgili bir veya birden fazla sorular ile bilgi seviyeniz ölçülüyordu.

Yeni PMP sınav sisteminde ise alışık olduğumuz bu 5 domain yerine, 3 farklı domainle karşılaşıyor olacağız.


Yeni Sınav Domain Yüzdesi

Peki bu bambaşka konu başlıkları ve bambaşka yüzdeler, tamamen farklı bir sınav içeriği anlamına mı geliyor? Tabi ki hayır. Bu üç domain de kendi içlerinde görevlere ayrılıyor ve bu görevlerin bir kısmı şu anki sistemde mevcut olan görevlerle aynı yada daha hafif bir ifadeyle bazı noktalarda kesişiyor diyebiliriz.

Domain 1 - İnsanlar: Eski PMP sınav içeriğinde de dolaylı yoldan insanlar domain'i altında nitelendirilebilecek görevler (task) bulunmaktaydı. Ancak bu görevler spesifik bir başlık altında toplanmadığı için sınavdaki yüzdesi hakkında bilgi sahibi değildik. Yeni sınavla birlikte sınav içeriğinin yüzde 42'si bu alandan gelecek. Eski sınav sisteminde bu oran neydi bilemiyoruz ama bildiğimiz şey yüzde 42 olmadığı. Zaten hakim olduğumuz bir takım bilgilere yenisini ekleyerek, bu alandan gelecek çok daha fazla soruya hazırlıklı olmalıyız.

Domain 2 - Süreçler: Bu domain içerisinde yer alan görevler ve yeni yılda karşımıza çıkacak soru tipleri, geçmiş sınav sistemiyle neredeyse aynı. Yani bu noktadan hareketle, yeni sınav sisteminde yer alacak soruların yüzde 50'sinde herhangi bir değişiklik olmayacağı kanaatine varabiliriz.

Domain 3 - İş Çevresi: Bu domaine nispeten yabancıyız diyebiliriz. Ancak sınavda yer alma yüzdesinin nispeten düşük olduğunu ve referans alınacak kaynağın PMBOK 7 çıkana kadar PMBOK 6 olacağını göz önünde bulundurursak gözümüzde büyütülecek bir şey yok diyebiliriz. 

İçerik değişikliğinin yanı sıra yeni dönemde sınavın yöntemine yönelik de bazı yapısal değişiklikler görüyor olacağız. Bunlardan birincisi;

Yeni PMP Sınavı Soru Sayısı Değişikliği

Artık eski sınavda yer alan 200 soru yerine 180 soru karşınıza çıkacak ve 180 sorunun tamamı değerlendirilecek. Yani eski sınav sisteminde 200 soru soruluyor ancak 175 soru değerlendirmeye alınıyordu. Şimdilik bu uygulama tarihe karıştı gibi görünüyor. Buna göre insanlar domaninden 76, süreçler domaininden 90, iş çevresi domainden ise 14 soru gelecek.

PMP Sınavı Süre Değişikliği

Yeni PMP sınavı 240 dakikadan 230 dakikaya inecek. Bilgisayar üzerinden yapılan sınavlarda bir yerine iki adet 10 dakikalık ara kullanılabilecek.

Soru Formatı Değişikliği

Önceki sınav sisteminde sadece çoktan seçmeli soru tipleriyle karşılaşmıştık. Bu değişiklikle artık, birden fazla cevap seçme, eşleştirme, boşluk doldurma gibi yeni soru tipleriyle de karşılaşacağız.

Peki yeni sistemde PMP sınavına nasıl hazırlanacaksınız. Biz pm-proje olarak sizlere destek olmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Yeni sınav sistemine uygun tavsiye niteliğinde içerikler yayınlayarak güvendiğiniz bir paydaş olmaya devam edeceğiz. Bu süreçte faydalanacağınız kaynaklar ilerleyen süreçte çeşitlilik gösterecektir. 2021 sınav sistemine uyumlu Rita Mulhacy 10th Edition yayınlandı bile. Bir şekilde temin edebilirseniz, sınava hazırlanmak için gayet yeterli bir kaynak olacaktır.

Yeni sınavda yer alan domain ve görevlerin tam listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/pmp-examination-content-outline.pdf?v=149cfab8-bd04-4b7b-bacf-c4b1c5e2d164



Yorumlar:

Hasan A.   11.01.2021 
Yeni pmp sınavının agile ağırlıklı olduğu söyleniyor. Bu ne kadar doğru. Bu konuda bir bilgilendirme yapabilir misiniz?

Yorum Yap

Ad/Rumuz

E-posta *

Yorum *