Ekip Başlatma Belgesi

Bir proje yöneticisi için proje ekibinin yönetilmesi adına en kulanışlı dökümanlardan birisi olan ekip başlatma belgesi, proje ekibinin değerlerini, ekipçe üzerinde anlaşılan olguları ve proje için temel kuralları tanımlamak için oluşturulan bir proje yönetim belgesidir. Ekip başlatma belgesi, proje kaynak yönetimi bilgi alanında yer alan süreçlerde sıklıkla kullanılır.

Bazı organizasyonlarda proje ekibi adına bu alanda uzmanlaşmış profesyoneller tarafından veya proje yöneticisi tarafından oluşturulabildiği gibi, proje ekibinin kendisi tarafından da hazırlanabilir. Ancak, ekip başlatma belgesinin verimli olması adına ekip tarafından oluşturulması veya en azından proje ekibinin oluşturma aşamasında yer alması önerilir.

Ekip başlatma belgesinde, ekibin sahip olduğu değerler, iletişimin sağlanması için rehber niteliğinde bilgiler, karar verme süreçleri, çatışma çözme yöntemleri, ekibin toplanma şekli ve ekibin kabul ettiği şartlar yer almalıdır.   Kaynak Yönetiminin Planlanması sürecinde oluşturulur. Proje Ekibinin Oluşturulması ve Proje Ekibinin Yönetilmesi süreçlerinde girdi olarak kullanılır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Yeni PMP Sınavında Neler Değişti?

Tuckman Ekip Gelişim Modeli


Yorumlar:

1. Cenk B.   08.01.2021
Bilgi için teşekkür ederim. Yalnız iki sorum olacak sizlere. Ekip başlatma belgesi proje öncesinde oluşturulmuyor mu? Eğer öyle değil ise projeyi hangi ekip başlatıyor ve planlıyor? 
    PMP Team 21.01.2021
    Merhaba Cenk Bey, proje öncesinde ekibe ön atamalar yapılabilir ancak projeyi planladığınız ekip ile projeyi yürüten ekip özellikle orta ve büyük ölçekli projelerde farklılık gösteriyor. Yani bir başka söyleyişle, çekirdek bir ekiple projeyi planlayabilir, daha sonra asıl proje ekibini belirleyerek projeyi yürütebilirsiniz.

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *