PMP Sertifikası Sınavım Nasıl Geçti? Yeni PMI Yaklaşımı

Bu bölümde sizlerden gelen PMP sertifikası alma sürecine ve PMP sertifika sınavına dair tecrübelere yer veriyoruz. PMI tarafından hazırlanan gerçek sorulara erişimin mümkün olmadığı düşünüldüğünde bu tarz tecrübeler ve PMP olmuş kişilerin tavsiyeleri gerçekten çok değerli. İşte Cem Bey'in 02 Ocak 2021 sonrası yeni PMP sınavı tecrübesi.

Açıkça söylemek gerekirse PMP sınavı benim için biraz zordu. Özellikle risk yönetimi bilgi alanından çok fazla soru vardı diyebilirim. Planlama soruları, izleme ve kontrol soruları vardı. İletişim yönetimi ve kaynak yönetimi alanından da baya soru geldi diyebilirim. PMP sertifikası sınavında bu alanlardan gelen yaklaşık 9'ar soru vardı. Agile ve Scrum hakkında da 10 civarında soru geldi. Ama sertifika sınavında soruların yaklaşık yarısı Agile yaklaşımın geneliyle ilgili hususlar barındırıyordu. Doğrudan agile yaklaşımı hakkında olmayan ama bir şekilde agile'ı ilgilendiren sorular da bulunuyordu. Ancak Scrum konusunda gelen sorular daha doğrudan sorulardı ve agile yaklaşımın geneline dair sorulara kıyasla sayıları azdı.

Yani özetle PMP sertifikası almanın son virajı olan sınavda, toplamda 80, 90 civarında çevik yaklaşımı bir şekilde ilgilendiren soru gelecek diyebilirim. 70- 80 civarında da uzun dönemli ve kısa dönemli projeler, duruma göre uyarlanan senaryoları nasıl çözümleyeceğiniz konusunda sorular vardı. Aslında PMI sizin bu zamana kadarki tecrübenizi, teorik bilginin yanına koyabildiğiniz proje yönetimi uygulama bilgisini ölçüyor da diyebilirim. Belki de başlangıçta özgeçmişinize ve tecrübenize dair bilgilerin PMI tarafından istenmesinin temel sebebi de bu soruların gelme sebebiyle aynı. Sonuçta PMP olmak hiç proje yönetimi tecrübesine sahip olmadan, birkaç kitap okuyarak başarabileceğiniz bir şey değil. Bu yüzden de aslında PMI sizin bilginizin yanı sıra tecrübenize de saygı gösteriyor diyebiliriz.

Sınava birkaç kitaptan hazırlandım. Hazırlandığım PMP hazırlık kitaplarının hiçbiri aslında zor değildi ama uzun oldukları için hazırlanma süreci beni zorladı diyebilirim. Her bir kitabın üzerinden iki kez geçtim. Kullandığım ana kaynak Rita'nın kitabıydı. Oldukça iyi bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Uzun ve zorlayıcı bir kitaptı ancak doğrudan amaca yönelik bilgiler içeriyordu. Örneğin, Head First kitabından çalışmayı denediğimde boşa kürek çekiyormuş hissiyatına kapıldım. İnternet üzerinden bulduğum örnek sorular da oldukça yardımcı oldu diyebilirim. 

Sınav öncekinden şekilsel anlamda da biraz daha farklıydı. Örneğin sürüklemeli seçeneklere sahip birçok soru ile karşılaştım. Yine benzer bir şekilde sınavda birden fazla seçeneği işaretlemem gereken sorular da oldu. Çok seçenek işaretlemem gereken soruların neredeyse tamamında 4 veya beş seçenek içerisinden yalnızca 2 tanesini seçmem istendi. PMP sınavı gerçekten çok uzun bir süreyi kapsıyor ve insan bu sürede gerçekten çok ama çok yorulabiliyor. Bu nedenle isteğe bağlı olarak ara verebiliyorsunuz. Bende bu araları kullandım. Sınava rahat girmelisiniz, ben sınav öncesi üç, dört gün boyunca çok yorulmuştum. Bu yorgunluk sınav anında da beni olumsuz etkiledi diyebilirim.

PMP sertifikası sınavına girecek olanlara verebileceğim temel tavsiye ise süreç grupları veya bilgi alanları gibi teorik kavramlar üzerinde zaman kaybetmek yerine süreçlerin mantığını öğrenmeleri ve araç ve teknikleri, girdileri ve çıktıları ezberlemek yerine bunların proje yönetimi süreçlerinde nasıl kullanılacağını özümsemeleri olacaktır. Özetle 2 ocak 2021 sonrası yeni pmp sınavı gözünüzde büyütecek kadar zor değil. 2020 yılında ulaşabileceğiniz kaynaklara yeni sınavda çıkabilecek konuları bilerek sahip olduğunuzda kaynak sıkıntısı yaşayacağınızı da düşünmüyorum. PMP dünyasına hoş geldim. Daha yapacak çok işim var.