Proje Yönetiminde Kıyaslama Tekniği

Bu yazımızda proje yönetimi süreçlerinde kullanılan PMP sertifikası alma sürecinde akılda tutulması önerilen kıyaslama tekniğini ele alacağız. Daha önce de PMP - PMI metodolojisinde kullanılan araç ve tekniklere yer vermiş, bu araç ve tekniklerin pmp sertifika sınavında ne şekilde karşınıza çıkabileceğine yönelik ipuçları vermeye özen göstermiştik. 

Kıyaslama tekniği basitçe kuruluşunuzu ve projenizi çevreleyen endüstriden, gerçekleştirilen projelerden veya süreçlerden, üretilen ürünlerden yapılan hizmetlerden en iyilerini tespit ederek veri toplama tekniğidir. Bu kaynaklardan toplanan bilgi, yürüttüğünüz süreçleri iyileştirmek amacıyla projenize adapte edilir.

Kıyaslama tekniğini etkin bir şekilde kullanabilmek için, kıyaslama yaparak iyileştirmeyi hedeflediğiniz süreci iyi tanımlamalı, kuruluşunuzun şartlarını ve projenizin performans seviyesini çok iyi bilmelisiniz. Normal hayatta da olduğu gibi kendi seviyesini bilmeyen birisinin kıyaslama yapması mümkün değildir. Kıyaslarsa yanlış sonuçlar elde etmesi, yanlış yargılara varması kaçınılmazdır. 

Daha sonra ise kıyaslama tekniğini kullanabilmek için sektörünüzde yer alan veya bir şekilde yürüttüğünüz faaliyetlerle ortak özelliklere sahip olan faaliyetler yürüten sektörleri, kuruluşları, süreçleri veya projeleri belirlemelisiniz. Böylece projenizin süreçlerine ait veya herhangi bir niteliğine ait durumu, hedef olarak belirlediğiniz süreçlerle kıyaslayabilir, elde ettiğiniz verileri süreçlerinizi ve projenizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz

Kıyaslama tekniğinin kullanıldığı PMP proje yönetimi süreçleri: