PMP Sertifikası Örnek Sorular ve Deneme Sınavı

Şimdilik sizlere kendi oluşturduğumuz bir PMP deneme sınavı sunmuyoruz. Ancak, proje yönetimi sınavlarına hazırlanırken kullanabileceğiniz bazı kaynakları önerebiliriz. Ücretsiz PMP deneme sınavlarını, PMP sertifika sınavına hazırlanırken kullandığınız kitaplardan veya İngilizce dilinde internetten kısa bir araştırma ile bulmanız mümkün. Ancak burada kalite sorunu ortaya çıkıyor. Rastgele bulduğunuz kalitesiz sorular zaman kaybı. Deneme sınavları için harcanacak ücret çoğu zmaan ekstra yük olarak görülse de sürecin toplam maliyetinin yanında bizce kaliteli sorulara harcama yapmak önemli. Sonuçta sınavı geçemediğinizde kaybedeceğiniz miktar çok daha fazla olacak.  

Türkçe deneme sınavı fikri her ne kadar kulağa hoş gelse de bizce uzak durun. Çünkü PMP sınavında Türkçe seçeneğini seçseniz bile gelen soruların çeviri kalitesi google translate seviyesinde olacak. Bu yüzden eninde sonunda soruların ingilizce versiyonunu çözmek durumunda kalacaksınız. 

Ücretli soru kaynakları arasında bizim önerimiz ise muadilleri arasında en fiyat performanslı olan masterofproject soru bankası. 1600 kaliteli soru barındıran bu kaynak ile 9 farklı deneme sınavına sahip oluyorsunuz. Bu da aslında PMP sınavına hazır olmanız için yeter de artar bile. Paketin liste fiyatı aylık erişim için 47 dolar olarak belirtilse de, buradan giriş yaparak ödeme ekranına geldiğinizde EXQ50 indirim kodunu girerseniz yüzde 50 indirimle 23 dolara mal edebiliyorsunuz. 23 dolar bu kalitedeki bir soru bankası için diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında çok çok ucuz. Örnek vermek gerekirse, bir diğer kaliteli soru kaynağı brainsensei'nin aynı sayıda soruya biçtiği fiyat 120 dolar. Paketin içerisinde PMP sınavının matematiksel kısımlarına dair eğitim de mevcut. 

Proje yönetimi sertifika programları arasında en bilindiği olan PMP Sertifika sınavı aynı zamanda zorlu bir sınav hazırlık yolculuğunu içerisinde barındırıyor. PMP Sertifikası sınavına hazırlık için minimum 3 ay ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Bu üç aylık süreçte ilk aşamada PMBOK'u ve agile manifestosunu okumakla başlamanız en doğrusu olacaktır. İkinci aşamada ise Rita, Kim Heldman veya Head First gibi sınava yönelik hazırlık kitapları üzerinden ünite ünite not alarak çalışıp bölüm sonlarındaki soruları çözerek temelinizi oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. İşte bu noktadan başlayarak da deneme sınavları çözerek hem bilgilerinizi pekiştirmeye, hem de hız kazanmaya başlamalısınız.

PMP sertifika sınavında çıkan soruların genel olarak şekli belli olsa da üslup olarak tarzını tahmin etmek hiç de kolay değil. Sorular bir grup uzmanın bir araya gelmesiyle yapılan bir çalışma sonucu oluşturuluyor ve şu zamana kadar tecrübe ettiğimiz kadarıyla her aday farklı tipte yaklaşımlarla karşılaştığını söylüyor. Özellikle çevik proje yönetiminin soru listesine ağırlık koymasıyla bu çeşitlilik daha da arttı. Bu yüzden de çözebildiğiniz kadar farklı kaynaktan sorular çözmek faydalı olacaktır.