Organizasyonel (Kurumsal) Süreç Varlıkları Nedir?

Projenin gidişatına ya da başarılı olmasına faydası dokunabilecek süreçler veya süreçlerle ilgili kurallar, varlıklar, prosedürler veya bilgi kaynaklarıdır. Organizasyonel (Kurumsal) süreç varlıkları, Çevresel işletme faktörleri ile birlikte neredeyse bütün proje yönetimi süreçlerinde girdi olarak kullanılırlar. Ancak; Çevresel işletme faktörleri projeyi hayata geçiren kuruluşa içsel veya dışsal olarak gerçekleşebilirken (organizasyon kültürü vs mevcut pazar durumu), organizasyonel süreç varlıkları yalnızca projeyi gerçekleştiren kuruluşun kendi iç bünyesinde yer alan varlıklardır (veri tabanları vb.).



Projeyi gerçekleştiren kuruluşlar projeyi etkileyecek olan ve dikkate alınması gereken kendi rehber dökümanlarına, kurallarına ve prosedürlerine sahip olabilirler. Bu yüzden proje başlatma belgesi ve bunu takip eden diğer proje dökümanları oluşturulurken organizasyonel süreç varlıkları dikkate alınmalıdır. 

Kurumsal süreç varlıkları tabiri ise organizasyonel süreç varlıklarının bir başka şekilde ifade ediliş şekli olup, temelde bu iki kavram bir farklılık göstermemektedir. Yani kurumsal süreç varlıkları ifadesini gördüğünüzde aklınıza doğrudan organizasyonel süreç varlıklarını getirebilirsiniz.

Önceki projelerden elde edilen bilgi ve tecrübeler ise bir başka süreç varlığıdır. Geçmişte gerçekleştirilen benzer bir projeden elde edilen bilgi birikimi oldukça aleni bir şekilde elde edilebilirken, şirket politikası gibi organizasyonel süreç varlıklarını ilk bakışta algılamak güç olabilir. Ancak, şirket politikaları projenin yapısını oluştururken katkıda bulunabileceği gibi sınırlarımızı keşfetmemiz, kaynak veya zaman kaybı yaşamamız adına da birçok fayda sunar. Tahmin edilebileceği gibi çoğu süreçte organizasyonel süreç varlıkları girdi olarak yer alır. Organizasyonel süreç varlıklarına aşağıdaki gibi birkaç örnek verebiliriz:
  • Çok kullanılan proje dökümanlarına dair şablonlar
  • Geçmiş proje yönetim planı örnekleri
  • Kurumsal politikalar ve prosedürler
  • Rehber dökümanlar
  • Yazılımlar
  • Veritabanları
  • Bütçe ve zaman çizelgesi tahminleri için veri
  • Geçmiş bilgiler
  • Alınan dersler

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:

Çevresel İşletme Faktörleri Nelerdir

Proje Girdileri ve Çıktıları Listesi

Yorumlar:

1. jrpmp.   20.02.2021
Organizasyonel süreç varlıkları ve çevresel işletme faktörleri neredeyse bütün süreçlere girdi oluşturuyor. Organizasyonel varlıkları süreçlerde girdi olarak kullanmadan da projeyi yürütmek mümkün müdür? Teşekkür ederim bilgiler için.

2. Atcons   23.02.2021
Kurumsal süreç varlıkları proje devam ederken oluşturulmuş olsa  bile, aynı proje kapsamında kullanılırken, yine de kurumsal süreç varlıkları olarak mı ele alınmalıdır?

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *