Proje Kapsam Yönetimi Nedir?

PMP sertifikası alma yolunda hakim olunması gereken en önemli bilgi alanlarından birisi olan kapsam yönetimi,  en basit tabiriyle müşteriye ne eksik ne de fazla tam olarak istediğini vermektir. 

Projeye neyin dahil olup, neyin dahil olmadığını tanımladığımız bilgi alanı tam olarak budur. Aslında oldukça basit bir konudur ancak günlük hayatımızda projelerin yönetilmesinde ortaya çıkan birçok sorun bu bilgi alanında tanımlanan metodolojinin tam olarak uygulanmamasının sonucu olarak meydana gelir.
Günlük hayatımızda çoğu zaman bir işe başladığımız zaman aklımıza başka şeylerin geldiği onları yapmaya koyulduğumuz ama yapacağımız asıl işi ıskaladığımız zamanlar çok olmuştur. Dönem ödevinizi yapıyorsunuz ve canınız kapağı süslemek istedi. Başlangıç planınızda kapağı süslemek yoktu ama bu iş birden sizi cezbetti ve beklediğinizden uzun sürdü. Bir de baktınız ki gece olmuş ödeviniz hala tamamlanmamış. İşte bu bir kapsam yönetimi sorunudur. Sitemizin diğer bölümlerinde daha spesifik örneklerle ve PMP terimlerini kullanarak projelerin başarısız olma sebeplerine ilişkin örnekler sunacağız.