Proje Kalite Yönetimi Nedir?

Kalite yönetimi aslında iş dünyası içerisinde yer alan, yönetimsel teorilere hakim olan, başarı ve başarısızlıklar yaşamış olan hiç kimseye uzak bir kavram değil. Kalite bir projenin başarılı olma oranını doğrudan etkileyen bir faktör olduğu için kalite yönetimi de önemli bir bilgi alanı olarak ortaya çıkıyor. Bir proje yöneticisi, projesini hedefler belirleyerek ve ölçümler yaparak yönetir. Bu yüzden de bir proje yöneticisinin birinci önceliği müşterilerin kalite beklentilerini anlamak olmalı, ikinci önceliği ise projenin belirlenmiş olan kalite hedeflerine uyması sağlamak olmalıdır. Bir anlamda kalite sizin ürününüzün gereksinimlerine hangi derecede uygun olduğunun ölçülmesidir. 



PMBOK 6'ya göre kalite yönetiminde yer alan süreçler şunlardır:
Kalitenin ne demek olduğunu hepimiz biliriz. Ama; proje yönetimi evreninde kalite algısı bizim günlük hayatta sahip olduğumuz kalite algısından biraz daha farklı. Bu algıya hakim olarak "kalite yönetimi nedir?" sorusunun cevabına daha rahat ulaşabiliriz. Günlük hayattaki kalite algımıza göre, tavuk döneri et dönere göre  daha çok sevenler olabilir veya et döner bize fransız usulü şatobiryana göre daha kalitesiz bir ürün olarak gelebilir. Burada dikkate almanız gereken, yediğiniz yemeğin statüsü değil beklentinizi karşılayıp karşılamadığıdır. Yani bir tavuk döner sipariş ettiğinizde tam da istediğiniz lezzette bir tavuk döner geliyorsa önünüze, bu sürecin kalite yönetimi iyi yapılmış demektir.

Kalitenin müşteri beklentisiyle tam anlamıyla göbek bağı var. ABD'de yerel bir pastacı sütlü bir tatlı üretirken kullanıdığı kazanın altındaki ekleme bir yuvarlak parça nedeniyle tatlının alt kısmı yuvarlak şekilde yanıyormuş. Bizim kazandibinin daha yanık olanını düşünün. Tabi tatlının orjinal şekli bu olmadığı için bu durumu farkettiğinde ve mali durumu izin verdiğinde pastacı yeni bir kazan sipariş etmiş ve kendince kalite sorununu çözüme kavuşturmuş. Ancak, müşterilerden pastanenin kalitesini bozduğuna yönelik geri dönüşler almaya başlamış. Çünkü artık müşteri beklentisi hafif yanık kokulu sütlü tatlı olmuş. Absürt bir örnekti ama hayata geçireceğimiz projelerde de müşterilerin tahmin edilmesi güç, analiz isteyen beklentileri olacak. Burada pastacının kalite yönetiminde müşteri beklentisini çok iyi analiz etmesi gerekirdi. Bizim de bir PMP olarak analize dayanmayan varsayımlarla hareket etmememiz gerekir.

Kalitenin yönetimi göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir bilgi alanıdır. Kalitenin yönetilememesi sonucunda projenin teslimatlarından herhangi birinde ciddi bir hata tespit edilebilir veya yeniden çalışılması gereken hususlar ortaya çıkabilir. Bu yeniden çalışmalar bize ek maliyet ve ek zaman olarak geri dönecektir. Kalite hatalarını ilk aşamada önleyerek ciddi zaman ve maliyet tasarrufları yapmamız mümkün.

Yorumlar:

Ali B.   19.01.2021
Kalite denetlenir mi ? Planlanır mı? Bu soru iyiydi. İyi planlanmadığı için iyi denetlenemiyor belki de. Müşteri olarak dahil olduğumuz projelerde zaman yönetiminden umudu kestik zaten ama kalite de yerlerde. İstediğimiz üründen bambaşka ürünler alıyoruz projelerin bitiminde. Ayrıntılı açıklamalar için teşekkür ederim. ? 

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *