Projelerde Doğrulanmış Teslimatlar ve Kabul Edilen Teslimatlar Nelerdir?



Projelerde Teslimat Akışı

PMBOK rehberinde ve PMP sınav içeriğinde teslimat olarak adlandırılan proje çıktıları veya proje kapsamında elde edilen ürünler, projenin yaşam döngüsünde Proje Çalışmasının Yönlendirilmesi ve Yönetilmesi sürecinin bir çıktısı olarak oluşturulur. Ancak teslimatı ortaya çıkarmak yalnızca ilk adımımızı oluşturur. Teslimatların müşteriye başarıyla teslim edilmesinden önce de uygulanması gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

Doğrulanmış Teslimatlar Nedir? 

Bu noktadan sonra atacağımız ilk adım olarak oluşturduğumuz ürünlerin, daha önce topladığımız gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını, proje süreçlerinin kalite standartlarına uygun olarak sürdürülüp sürdürülmediği teyit etmek için Kalitenin Kontrolü sürecinde teslimatların doğrulanmaları gerekir. İşte tam da bu noktada, kalitenin kontrolü sürecinin bir çıktısı olarak doğrulanmış teslimatları elde ediyoruz.

Kabul Edilen Teslimatlar Nedir?

İkinci aşamada ise, bu doğrulanmış teslimatların, kapsam doğrulama sürecinde girdi olarak ele alınıp resmi olarak imzalanmaları ve müşteri veya sponsor tarafından onaylanarak kabul edilmeleri gerekiyor. İşte bu noktada, kabul edilmiş teslimatlar çıktısına ulaşıyoruz.

Son aşamaya geldiğimizde ise nihai ürün, hizmet veya sonuç, kapanış süreç grubunda Projenin veya fazın Kapatılması sürecinde müşteriye iletiliyor. Basit bir dille teslimatların iş akışını, doğrulanmış teslimatlar ve kabul edilen teslimatlar arasındaki farkı size aktarmaya çalıştık.

Buna göre, Doğrulanmış Teslimatlar; Kalitenin kontrolü süreci kullanılarak doğruluğu ve tutarlılığı teyit edilmiş olan tamamlanmış proje çıktılarını ifade ederken, kabul edilmiş teslimatlar müşteriye sağlanan, önceden tanımlanmış kabul kriterlerini karşılayan ürünler veya hizmetlerdir.


Yorumlar:

Celil   21.01.2021
Teşekkür ederim. Açıklayıcı bir yazı olmuş. Testlimat dediğimiz şey her zaman somut bir ürün olmak zorunda değil. Bu çeviri aslında biraz kafa karıştırıyor.  

Yorum Yap

Konu (Yazılması Zorunludur)

E-posta (Gizli kalacaktır) *

Yorum *